Home Feed
Home
Search
Search
Add Review, Blurb, Quote
Add
Activity
Activity
Profile
Profile
Jag heter inte Miriam
Jag heter inte Miriam | Majgull Axelsson
2 posts | 4 read | 1 to read
När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemårsdag tror de nästan att hon blivit dement.Varför skulle hon annars säga att hon inte heter det som alla vet att hon faktiskt heter? Visst vittnar siffrorna som är tatuerade på hennes vänstra arm om hennes historia. Men det finns en annan sanning. Det är dags att sondottern Camilla får veta. Om Auschwitz och Ravensbruck. Om de mest föraktade. Om Anuscha och Didi. Och om hur människor i det fridfulla Jönköping gick ut för att jaga tattare, tio år efter Kristallnatten. "Jag heter inte Miriam" skildrar ett gripande levnadsöde. Vi får följa med Miriam på en omtumlande resa från en outhärdlig tillvaro i Ravensbruck till efterkrigstidens Sverige. För att överleva döljer hon sin romska identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö. Men under den perfekta ytan gömmer sig ett ofattbart mörker som blir allt svårare att trycka undan. Majgull Axelsson har skrivit ännu en stark och djupt berörande roman. "Jag heter inte Miriam" är en berättelse om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. En berättelse som får oss att se på vår egen samtid med nya ögon.
Amazon Indiebound Barnes and Noble WorldCat Goodreads LibraryThing
Pick icon
100%
blurb
MyBookLife
Jag heter inte Miriam | Majgull Axelsson
post image

The weather is really hot today, so I‘m sitting in the shadows on my front porch reading. Axelsson is one of my favorite authors, and this book is fantastic so far. Tragic, but fantastic. It is extra fun that it takes place where I live. Not many books do.

I don‘t know if they have translated it into English, if they haven‘t, I hope they do.

review
Jejalena
Jag heter inte Miriam | Majgull Axelsson
Pickpick

En bok om hat och varför en flicka under andra världskriget väljer att deklarera sig som Judinna. Mig har den gett en inblick i svensk historia som jag inte hade tidigare.

Asaja Jag kanske ska ta tag i den igen. Jag pausade den för ett tag sedan för att det blev så tungt. Men jag gillade den verkligen, särskilt det som utspelar sig i Sverige. 7y
Jejalena Jönköpings kravaller var helt nytt för mig. Visste ingenting om det innan... 7y
2 likes2 comments